Muntra tror starkt på samarbete, detta med utgångspunkt i att erbjuda en bättre produkt och upplevelse för våra användare.
Muntra tror starkt på samarbete, detta med utgångspunkt i att erbjuda en bättre produkt och upplevelse för våra användare. Via genomtänkta integrationer och samarbetspartners bidrar vi till ett smidigare vårdflöde. Exempel på integrationer via APIer och Webhooks i Muntra är bland annat: Dentalmedia, Tandläkare.se, vården.se, Hubspot, Folkbokföringen och E-hälsomyndigheten.
Vad är ett API?
API eller Application Programming Interface möjliggör tvåvägskommunikation mellan olika mjukvara som drivs av förfrågningar.
Mer djupgående om APIer
Begreppet "gränssnitt" är nyckeln till att förstå ett API:s syfte. Precis som att en webbläsare är ett gränssnitt för en mänsklig slutanvändare att ta emot, skicka och uppdatera information på en webbserver, är ett API ett gränssnitt som ger ett program samma funktionalitet.
Det finns olika typer och kategorier av API:er, men brett definierade är API:er det vanligaste sättet för olika programvarusystem att ansluta och dela information. Varje API är som en tom duk som väntar på att utvecklare ska knyta den till andra applikationer och använda den på nya och kreativa sätt.
Vad är en Webhook?
En webhook är en form av lättvikts API som driver envägsdelning av data som utlöses av en specifik händelse.
Mer djupgående om Webhooks
En webhook drivs av händelser snarare än förfrågningar. Istället för att en applikation gör en begäran till en annan om att få ett svar, är en webhook en tjänst som gör att ett program kan skicka data till ett annat så snart en viss händelse äger rum. Lite mer “automatiserat”.
Webhooks kallas ibland för "omvända API:er", eftersom kommunikationen initieras av att applikationen skickar data snarare än att ta emot den. I takt med att webbtjänster blir allt mer sammanlänkade ses webhooks som en lättare lösning för att möjliggöra till exempel realtidsmeddelanden och datauppdateringar utan att behöva utveckla ett fullskaligt API.
För att ge ett exempel: säg att du varje morgon vill få ett mejl med påminnelse om dagens inplanerade möten som ligger i din kalender. Då används en webhook för att skicka datan från din kalender till din mejl.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Få senaste nytt från Muntra – produktuppdateringar, artiklar och branschnyheter direkt i inkorgen.
NIS2-direktivet innebär skärpta krav på cybersäkerhet, och tandvårdskliniker måste vidta åtgärder för att säkerställa efterlevnad. Här är konkreta steg för att stärka säkerheten och minska risken för regelefterlevnadsproblem.
Med NIS2 skärps kraven på cybersäkerhet för digitala journalsystem och hantering av patientdata, och tandläkarkliniker och deras IT-leverantörer måste nu ta ett större ansvar.
Tandvården räknas nu som en viktig sektor, vilket betyder att kliniker och IT-leverantörer måste implementera starkare säkerhetsåtgärder för att skydda patientdata och IT-system.
En effektiv tandklinik innebär mer än bara att erbjuda bra behandling. För att optimera verksamheten är det avgörande att automatisera och förenkla administrativa processer.
När det gäller hantering av patientdata är säkerhet av största vikt. Detta gäller särskilt för tandvård, där känslig information om varje individs hälsa hanteras dagligen.